-
-
Koszyk jest pustySuma Netto 0Suma Brutto 0
-
Winomierz Cukromierz
11.99
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 10 |
Dostępność | 1 szt. |
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5907692700452 |
Zamówienie telefoniczne: 875203692
Zostaw telefon |
Winomierz cukromierz
Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C. Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt. Symbol: 700452 Zakres: od 0 do 24°Blg (1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu)). Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami: przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy, zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg - obszar żółty, odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia. SPOSÓB UŻYTKOWANIA: W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.
- Producenci